Cedinsa culmina el ball accionarial i busca oportunitats amb Vauban

 

La filial francesa Natixis arriba formalment al 93% de la concessionària del Govern. Amb el nou soci, la companyia analitza la licitació de nous contractes, com els que es licitaran a l’AP-7.

Nova etapa a Cedinsa, concessionària de la Generalitat de quatre autopistes amb peatge a l’ombra -Eix Transversal (C-25), Eix d’Aro (C-35), Eix del Llobregat (c-16) i Eix Ter (C-17). FCC va signar a finals de març la venda del 51% que tenia en aquesta empresa a Vauban -l’antiga Mirova-, controlada per la francesa Natixis. En l’operació, el grup presidit per Carlos Slim es va desvincular a més de les accions que tenia a Ceal, la companyia del tram de la L9 de l’Aeroport i a Urbicsa, l’empresa que gestiona la Ciutat Judicial.

FCC ja ha explicat que aquestes tres desinversions, realitzades per 409 milions, van suposar una plusvàlua de 160 milions i li van permetre desconsolidar 717 milions de deute (vegeu EXPANSIÓ del passat 6 d’octubre).

La signatura de l’operació, després de mig any per complir amb els tràmits administratius i diferents permisos, obre una nova etapa en una empresa que, originalment -a l’octubre de 2003 va guanyar el primer contracte- algú la va comparar amb Abertis. Les quatre autopistes que va construir i gestionar van suposar una inversió de 1.421 milions i les concessions caducaran entre 2038 i 2040.

La fi de la política de concessions públiques per a noves infraestructures i la crisi econòmica van limitar l’activitat de Cedinsa a la gestió de les seves quatre autopistes. La crisi també va empènyer les constructores -Comsa, Copisa i Copcisa, a més de FCC ara- a desprendre’s de les seves participacions en un procés no exempt de traves de vegades entre els propis socis. Vauban té el 92,65%, Comsa el 4,9% i Copisa ,el 2,45%.

L’entrada del fons implica, per al president de Cedinsa, Javier Vizcaíno, obrir una “nova etapa” amb tres àmbits en els quals podria créixer en els propers anys: la implantació de la vinyeta, la finalització de les concessions de l’AP-7, l’AP-2 i la C-32 i la necessitat d’actualitzar l’estoc d’infraestructures.

Noves oportunitats

Cedinsa creu que sorgiran noves oportunitats de gestió i conservació d’infraestructures (peatges gratuïts explícits), que requeriran, per exemple, un desplegament de fibra òptica o 5G en diferents corredors per al cotxe connectat.

“Davant noves col·laboracions publico privades o la implementació de la vinyeta, creiem que sortiran concursos de manteniment”, afirma. El Ministeri de Transports ha rebut l’autorització del Govern per licitar per 541 milions, la conservació, en diversos lots, de l’AP-7 i l’AP-2, la concessió dels quals a Abertis finalitza el proper mes d’agost. Cedinsa l’està analitzant.

“Volem ser un actor important en mobilitat, digitalització i transició energètica”, diu Vizcaíno, que assegura que Cedinsa ja s’ha posat en contacte amb operadors de telefonia per al desplegament de fibra òptica i vol aprofitar la seva experiència en la generació d’energia en els seus túnels per portar-la a altres infraestructures similars”Tenim la capacitat d’invertir ràpidament”, diu Javier Vizcaíno.

Cedinsa va tancar el 2019 amb uns ingressos de 112,6 milions i un benefici de 30,1 milions. Les dades del 2020, encara no disponibles, probablement van empitjorar després d’experimentar un col·lapse del trànsit pandèmic del 28%.

Si continúas navegando por esta web, aceptas usar las cookies. Más información.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca